Новини

повернутись до усіх новин
2016-05-02

Плавати корисно для всіх, незалежно від віку та фізичної форми

Плавати корисно для всіх, незалежно від віку та фізичної форми

В «Акваторії» легких шляхів не шукають

Кажуть, що дорослі люди поділяються на дві категорії: на тих, хто вміє плавати і тих, хто ще не вміє. Останні, можливо, також відчувають острах перед водою, але так само сподіваються на чудо – прокинутися якось досвідченим плавцем.

Але є особливі випадки, коли плавання чи аквааеробіка найбільше корисні. Мова йде про фізичний розвиток дітей, оздоровлення після недуг, реабілітацію, або, скажімо, вагітність.

Загартовані та розумні малюки

Плавання зміцнює здоров’я, сприяє фізичному розвитку малюка. Особливе значення має те, що вода зменшує навантаження на хребет, тому у дитини формується гарна постава. Фізична активність допомагає формуванню кісток та попереджує плоскостопість.

Безпечне плавання, під наглядом батьків та інструкторів, загартовує й нервову систему. Після помірних розваг у воді малюк міцно спить, менше вередує та має хороший апетит. Координація його рухів стає більш досконалою. Зростає фізична витривалість.

Як наслідок, діти, які постійно, з дошкільного віку, займаються плаванням, фізично та розумово випереджають своїх однолітків. 

У воді – безпечніше

Протягом свого життя людина користується кожною нагодою з’єднатися з водною стихією – не має значення, чи йде мова про море, озеро, річку, чи про басейн. Врешті життя вийшло з води, тому наш потяг до неї має таємничі коріння. Інколи фізична активність у воді стає панацеєю. Особливо, якщо людина відновлюється після важких травм чи недугів.

Будь-які вправи у воді – не лише плавання – особливо ефективні. Адже вода зменшує вагу тіла та навантаження на спину. Зате окремі групи м’язів через опір середовища тренуються інтенсивніше, ніж на повітрі. Окрім того, коли людина плаває, то її легені активно працюють, а процеси обміну прискорюються.

Якщо правильно підібрати комплекс вправ, то тренуватися у воді можуть навіть люди з серцево-судинними захворюваннями. Так само як літні люди, люди з надлишковою вагою…

Вагітність – не перешкода

На відміну від фітнесу, під час вагітності жінці не потрібно відмовлятися від плавання. Виконуючи певні вправи у воді, вона може не лише позбутися зайвих кілограмів, але й краще підготувати свій організм до пологів.

А ще плавання приносить майбутній мамі багато позитивних емоцій. І це дозволяє розслабитися, позбутися нервозності та роздратування, викликаних гормональною перебудовою організму.

Вважається, що найкращим часом для початку аквапроцедур є другий триместр. Але, звичайно, потрібно спершу проконсультуватися з лікарем.

Для цього й потрібен тренер

Перш ніж скористатися реабілітаційною силою води, людині, яка має певні проблеми зі здоров’ям, необхідно проконсультуватися з фахівцем. Обираючи для себе та своїх дітей плавання, аквафітнес, інші водні види спорту, теж потрібно все зважити.

Для того існують професійні тренери, щоб кожній людині порадити те, що підходить та корисно саме їй. Принаймні так вважають у спортивно-оздоровчому комплексі «Акваторія», який зовсім скоро відкриється у нашому місті. Співвласниця цього закладу Ірина Кілко переконує, що всі їхні працівники проходять навчання та стажуються у кращих фітнес-клубах України. І стосується це всього персоналу, а не лише тренерів.

Щодо майбутніх інструкторів з плавання «Акваторії», то наприкінці квітня вони мали спільне навчання з клубом «5 елемент» (Київ). А отже, знайдуть правильний, безпечний та ефективний підхід до кожного калушанина, незалежно від віку та фізичної форми.

До 8 травня дешевше?

На офіційній сторінці «Акваторії» у «Фейсбуці» нещодавно з’явилося повідомлення про те, що до 8 травня абонементи продаватимуть зі знижкою. Нагадаємо, що 8 травня – це дата відкриття цього закладу, який працюватиме в клубному режимі. Продаватимуть там річні та піврічні абонементи на послуги не лише дорослого та дитячого басейнів, але фітнес-залів, спа-зони – як індивідуальні, так і для всієї сім’ї.

Ліна НЕСТОР, Дзвони Підгір'я